כספומט בבית עסק

שאלה:

לכת"ר שלום וברכה,
בעל עסק שמתוך חשיבה למשוך לקוחות הציב מכשיר למשיכת מזומנים בעסק ,
רקע הדברים -החברה שסיפקה את המכשיר נקראת כספונט בע"מ וכן היא חתומה על היתר עסקה בפיקוח גוף רבני ידוע ומוכר.
עם זאת מסתבר שלפי נהלי החברה ישנם זכיינים שהם האחראים למצוא בתי עסק , לתפעל את המכשירים למשיכת מזומנים וכן למלא את המכשיר בשטרות ע"פ צורך וכך הם כותבים באתר החברה :

" אם אתה רוצה להיות זכיין תפעולי: עלייך להירשם כעצמאי (אם אינך כזה כבר עכשיו), עלייך לאתר מיקומים ואתרים שיסכימו אתך על הצבת מכשיר, ועלייך לדאוג לתפעול השוטף – הטענת מזומנים הנלקחים מהבנק בכל צורך.
אתה לא משלם לנו מאומה, ולא חייב לכספונט מאומה. מדגישים – אין תשלום לכספונט.
מה כן צריך – סכום ראשוני שלך להטענה במסוף – סכום זה לעולם הוא שלך – וכל יום מופקד חזרה לחשבונך.
אין התחייבות לתקופה – לאחר פרק זמן הפעילות לא מתאימה לך – סיים את ההתקשרות אתנו.

אם אתה מעוניין לפתח לעצמך "קו חלוקה" של כספומטים, ולהיות זכיין מתפעל כספונט, פנה אלינו לבדיקת התאמה.

דגשים:

זכיין הוא מי שמאתר מקומות להצבת מכשירים ומקבל את אישור האתר להציב מכשיר.

הזכיין אינו עובד כספונט – עליו להיות "עוסק מורשה".
כספונט מציבה בעבור הזכיין את המכשיר במקום, ועליו לתפעל את המכשיר ולטעון בו מזומנים על פי הנדרש.

שים לב: אתה לא נדרש להשקיע מכיסך מאומה ואתה לא מתחייב לתקופה.

אנחנו בכספונט מאמינים שההצלחה היא משותפת!"
(עד כאן ציטוט מאתר החברה )
אותו זכיין גם סיכם עם בעל העסק כי על כל משיכת מזומן בעל העסק יקבל 1 ש"ח ואם יגיע בחודש ל800 משיכות אזי כל פעולה תכניס לעסק 1.5 ש"ח .
עוד כתוב בנהלי החברה כי "שורת משיכת המזומנים מופיעה בעובר ושב כלומר, סכום המשיכה בתוספת דמי השירות יורדים ישירות מהחשבון, כמובן כפוף לימי הערך הבנקאיים הנהוגים בישראל."
אם משיכת המזומנים הייתה לפני 18:00 בערב המושך יראה שורת חיוב ועמלה 6.9 ש"ח ביום העסקים הבא
אם המשיכה תהיה אחרי 18:00 בערב יראה המושך את שורת החיוב והעמלה בעו"ש יומיים קדימה .
1-האם יש בכלל חשש ריבית במשיכת מזומנים באופן שכזה או שמא מדובר בעמלה המותרת בהלכה?
2-האם בין הזכיין המתפעל את המכשיר ומטעינו בכסף לבין בעל העסק יש יחסי מלווה ולווה (חשש לריבית ),שכן הזכיין מטעין את המכשיר שבבית העסק בכסף או שמא יש לראות זאת כחלוקת רווחים בינהם- 6.9 ש"ח עמלה על כל משיכה כאשר 1 ש"ח הולך לבעל העסק ( ומ800 משיכות 1.5 ש"ח לבעל העסק)וכל השאר לזכיין ?
3-מחילה מכבודכם על האריכות אך לא הצלחתי להבין מה מועיל או למה צריך היתר העסקה של החברה כספונט בע"מ אם בסופו של דבר מי שמפעיל ומטעין את הכספים הם זכיינים שאינם עובדי החברה אלא עצמאים ?
תודה לכת"ר חנוכה שמח ויה"ר שבזכות אור החנוכה תמשיכו להאיר כל הימים מתוך בריאות ושמחה

תשובה:

שלום וברכה,

1. משיכת מזומנים כשמשלם עמלה אין בכך איסור ריבית. אין כאן הלוואה אלא מתן שירות של בעל הכספומט ללקוח שמעמיד לו מכשיר למשוך כסף.

2. הזכיין שמשלם ללקוח אין בכך איסור ריבית והתשלום שמקבל מהזכיין הוא תשלום של שכירות שמשכיר לו את המקום להעמדת המכשיר.

3. בין חברת הכספומט לבין הזכיין יכולים להתעורר שאלות של ריבית ולכן ראוי שיערכו היתר עסקה כדי לסלק כל חשש מראש.

בהצלחה.