נר חנוכה בשעת הסכנה

שאלה:

למה בכל מצוות התורה כמו לולב וסוכה כשיש זמן סכנה ואי אפשר לקיים המצווה אין תחליף כלל ואונס רחמנא פטריה
ובחנוכה כשיש זמן סכנה ואי אפשר להדליק בחוץ יש תחליף, ויש מצוה להדליק בפנים על שולחנו?

תשובה:

הסיבה מאוד פשוטה, תוכן המצוה מתקיים גם בהדלקה בתוך הבית, גם פירסום הנס לבני המשפחה הוא בעל משמעות. הענין הזה נכון אגב לא רק בשעת סכנה, למשל, מי שבא מאוחר בלילה הביתה וכבר אין עוברים ושבים, אם בני ביתו ערים הוא מדליק בברכה, ראה משנה ברורה בסוף סימן תרעב. יש אגב שטוענים שכל הדין להדליק בחוץ אינו מעכב, ולכן יש קהילות חסידיות שגם היום מדליקים בתוך הבית. כמובן רבים דחו מנהג זה והיא מחלוקת ידועה, אבל העקרון ברור. יש אגב לכך ראיה מהריטב"א בשבת שם, שכתב שמה שאמרו שמחמת הסכנה מדליק על שולחנו, הכוונה לסכנת גנבים… כלומר לדבריו זה לא מדבר על פיקוח נפש, אלא פשוט יש קושי להדליק בחוץ, השכנים גונבים את החנוכיה… סברא ז8ו מכריחה לכאורה שזה לא מעכב, אמנם יש ראיות הפוכות, ותן לחכם ויחכם עוד.

חנוכה שמח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שמעתי שאםשר להסביר שעיקר התקנה היה להדליק בתוך הבית בפנים על שולחנו.
    רק רצו שיהיה פירסום הנס לרבים הידרו ואמרו להדליק בחוץ.
    ולכן בשעת סכנה חוזר הדין לעיקרו,
    לבפנים אבל אין זה "תחליף,". וזה הכוונה בלשון "מצוה" להניחו מבחוץ ולא "חייב" כי זה סוג הידור. וכן הלשון בשעת הסכנה מניח על שולחנו "ודיו" הכוונה דסגי בעיקר הדין.
    ועפי"ז יש להבין את חצרות הקודש הנוהגים להדליק בפנים.
    דמכיון דכבר נהגו אבותינו ורבותינו זצוקללה"ה אנו נשארים על עיקר הדין מפני המנהג.

  2. קשה להגדיר זאת כעיקר הדין, זו לא המשמעות הפשוטה של הגמרא. לי זה יותר נראה שיוצאים גם כך בדיעבד, ואולי זה גופא הויכוח בזמנינו…