טעות בקריאת התורה

שאלה:

שלום עליכם כבוד הרב, נסתפקנו בכמה עניינים נשמח אם הרב יאיר עינינו, 1.על איזה טעויות חייב להחזיר את הבעל קורא? 2.היה ורק אחרי התפילה התבונן הבעל קורא ושם לב שטעה באיזה פסוק, האם צריך לחזור ולהוציא שוב את הס"ת ולקרוא את הפסוק או לא צר ך לעשות דבר? 2.אדם בתפילת 18 לחש, במקום לומר מודים רגיל טעה ואמר מודים דרבנן, מה הדין? 3.אדם שלא התפלל שחרית בחנוכה, קיי"ל שיכול לקרוא את ההלל כל היום, אך האם יכול לאומרו 'בברכה'? א"כ אז למה תוקן ההלל דווקא בשחרית? רוב תודות ונחת

תשובה:

שלום וברכה

1. הכלל הרחב, הוא שכל טעות שיש בה שינוי משמעות יש להחזיר עליה, ומה שאין בו שינוי משמעות לא חוזרים. על כל הפרטים בזה כדאי לקרוא במשנה ברורה בסימן קמב ובסימן קלז.

2. בענין זה יש הבדל בין שני וחמישי, שאז אם בסופו של דבר היה לכל עולה שלושה פסוקים כראוי זה מספיק, לבין שבת, ששם יש לחזור ולקרוא ממקום שטעה [ראה שו"ע ומשנה ברורה בסי' קלז סעי' ג].

3. כיון שאמר תחילה וסוף ועיקר התוכן, יצא ידי חובה כמבואר בסי' נט סעי' ג.

4. ודאי קורא בברכה, חכמים תיקנו לכתחילה לומר על סדר התפילה, אבל זה לא מעכב.