צירוף למניין וברכת כהנים בשני חדרים – מחוץ לבית הכנסת

שאלה:

שלום הרב,
בביה"כ שלנו יש שני חלונות גדולים (יותר מ 1.2 מטר) ומאחריהם מרקיזה- מבנה עם פרגולה שמחובר לביה"כ ובו יושבים מתפללים הרואים את שאר המתפללים בתוך ביה"כ.

1. האם היושבים במרקיזה יכולים להשלים למניין כאשר בתוך ביה"כ למשל, מחצית מניין? (עפ שו"ע נה,יד).
2. מה הדין אם יש שם כהנים ואינם רוצים להיכנס לשאת כפיים בתוך ביה"כ מחשש צפיפות וקורונה, האם רשאים לשאת כפיים ממקומם?

תודה.

תשובה:

שלום וברכה
הפוסקים נחלקו אם די בכך שרואים אלו את אלו כדי להצטרף, ואפילו הם נמצאים בשתי רשויות שונות, או שדין זה מועילה רק כאשר באחד מהמקומות יש עשרה, כדי שגם האחרים שנמצאים במרפסות האחרות יחשבו כמתפללים במנין, אבל כשאין עשרה במקום אחד אין מנין. למנהג בני אשכנז בשעת הדחק יש להקל כדעת הסוברים שמצטרפים גם כשאין עשרה במקום אחד. החזן יכוון שאם הלכה כדעה החולקת תהיה תפילתו נדבה. אלא שכבר העיר בשו"ת מנחת יצחק ח"ב סי' מד על פי דברי הפרי מגדים שם, שאין לרף אלא אנשים שאין ביניהם שביל או רשות הרבים, אלא הם במרפסות שונות באותו בנין וכדומה, וכדאי להזהר בזה.
בכף החיים בסי' נה החמיר בזה מאוד ולדעתו אינם מצטרפים להשלים למנין וממילא לדעתו גם לא יוכלו לברך כך ברכת כהנים.

מקורות:

ראה שו"ע סי' נה סעי' יג-יד ומשנה ברורה שם ס"ק מח, נב.