הזמנה שהגיעה באיחור אחרי החזר כספי

שאלה:

הזמנתי מספר פרטי לבוש דרך האינטרנט. בהזמנה צוין שהפריטים אמורים להגיע בין 4-7 ימי עסקים. כשעבר הזמן המיועד והמשלוח לא הגיעה יצרתי מספר פעמים קשר עם המוכר וקיבלתי תשובה שיברר ושאחכה עוד מספר ימים. כעבור חודש שהמשלוח לא הגיע, המוכר אמר שכנראה המשלוח אבד וזיכה אותי על הקניה. מספר ימים אחרי שקיבלתי זיכוי בגין הקניה המשלוח הגיע. האם עלי לעדכן את המוכר שהמשלוח הגיע ולשלם בשנית?

תשובה:

שלום וברכה,

המוצר שהגיע באיחור אחרי שזיכו אותך על הקנייה נחשב לאבדה, ולכן אם המוכר הוא יהודי יש להשיב לו את אבדתו משום מצוות השבת אבדה. אם המוכר הוא גוי, דינו כאבדת גוי שאסור להחזירה ואתה יכול לקחת את המוצר עבורך. אם יש חשש חילול השם – שייודע לגוי שלקחת את המוצר, יש חובה להשיב. בחברה גדולה שאין להם אפשרות לעקוב אחרי כל המשלוחים אם הגיעו ליעדן אין צורך לחשוש שידעו מכך. ואם מדובר בחברה קטנה שיש לחוש שיראה שהמשלוח הגיע ליעד יש חשש חילול השם.

בהצלחה.

מקורות:

אבדת גוי – שו"ע חו"מ סימן רסו סעיף א.