גביית חוב מהמעביד

שאלה:

שלום,
האם עובד בחנות שבעה"ב חייב לו כסף עבור ביטוח מנהלים או נסיעות רשאי לקחת את המגיע לו אם הוא יקח שווי של החוב מהמוצרים שנמכרים בחנות או אם יש עודף בקופה וכד' ללא ידיעת בעה"ב ( לעובד לא נעים לדבר על זה עם בעה"ב) ?
תודה
משה

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר יש חוב ברור יש הסוברים שמותר לאדם לגבות את חובו מהמעביד כדין 'עביד איניש דינא לנפשיה'.  אבל ודאי שלא ראוי לנהוג בצורה כזו שעובד יגנוב כספים וחפצים מהמעביד עבור חובות. ושתי סיבות בדבר: א. המעביד לא מכחיש את החוב, וניתן לדרוש את הזכויות ומשתבר שימלא את זכויותיו, וא"כ מדוע להתנהג כגנב. ב. יתכן ואתה העובד לא מספיק ברור לך מהם זכויותיך, ואלי אתה טועה בדבר החובות. והעצה שתפנה למעביד ותזכיר לו שהוא חייב לך כו"כ.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע חו"מ סימן ד מבואר שעביד איניש דינא לנפשיה, ורק אם זה חוב ברור שיוכל להוכיחו בבית דין. וי"א דווקא אם רואה את שלו ביד חברו מותר, אבל חפצים כנגד חוב אחר אסור.