נר חנוכה בערב שבת

שאלה:

בס"ד
שלום וברכה
1. אני נוהגת תמיד בלי נדר להדליק נרות שבת כמה דקות אחרי פלג מנחה ולא 30 דקות לפני השקיעה כנהוג בדרך כלל.
מה עושים ביום שישי הזה כצריך קודם להדליק נר חנוכה ? מותר להדליק נרות חנוכה מייד בםלג מנחה ואז להדליק נרות שבת או לאחר את זמן הדלקת נרות שבת ב 10 דקות ולהדליק 40 דקות לפני השקיעה ולא 50 דקות כמו תמיד ?
2. אני תמיד נוהגת בלי נדר , לאחר הדלקת הנרות לומר על הניסים ומזמור שיר חנוכת הבית לדוד , ולשיר את מעוז צור ועוד שירים וכל זה לוקח בערך 20 דקות אחרי ההדלקה. אלא שביום שישי אין זמן לכך כי אני רוצה מייד להדליק נרות שבת , מה חובה לומר בכל זאת מייד אחרי הדלקת הנרות ומה לא ?
3. הפתילות שלי השנה בצבע ןרוד ולא צהוב , האם זה משנה ? או השעיקר שהן בתוך שמן זית ?
4. מותר לטגן לביבות בחצי שעה הראשונה אחרי הדלקת הנרות ? זו מלאכה ? או שיש להמתין 30 דקות ואז להתחיל בטיגון ?
5. במוצאי שבת קודש , אני נוהגת להתחיל ערבית בזמן רבנו תם , ואז הבדלה ואז הדלקת נר חנוכה ואז הדלקת נרות מוצאי שבת ? האם כך נכון לעשות ? גם אם זה יוצא שאדליק נרות חנוכה כשעתיים לאחר צאת הכוכבים ?
6. ביום חול , אני נוהגת להדליק בצאת הכוכבים , האם אפשר גם 5 דקות לפני או 5 דקות אחרי או שחייבים לדייק על הדקה בדיוק ?
חנוכה שמח ומואר !

תשובה:

שלום וברכה

1. ביום שישי זה תאחרי קצת, ותדליקי נרות חנוכה 35 דק' לפני השקיעה ומיד אחר כך נרות שבת.

2. אפשר לשיר לאחר הדלקת נרות שבת. אנחנו נוהגים למשל לשיר מעוז צור לפני הקידוש.

3. לא משנה בכלל.

4. מותר לטגן לביבות, על בישול בכלל לא הקפידו, בפרט שהוא לכבוד החג.

5. השבת תתחילי קודם, מיד בצאת שבת תתפללי ערבית, כך שתגיעי להבדלה ונר חנוכה בזמן רבינו תם.

6. לא חייבים על הדקה אבל יש להשתדל לעשות בזמן המיועד פחות או יותר.

חנוכה שמח.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בס"ד
    ברור לי שתפילה אינה חילול שבת , אך בתפילה יש את ברכת "אתה חוננתנו" שזו כבר הבדלה במילים. ואם אני נוהגת לערוך הבדלה לאחר רבינו תם , נראה שלא נכון להבדיל (גם לא במילים) לפני רבינו תם. אני טועה ?

  2. זו טעות, שכן הבדלה מבחינה עקרונית ניתן לעשות כבר בפלג המנחה, עוד לפני השקיעה, למרות שגם אחרי הבדלה באופן זה יהיה אסור לעשות מלאכה! ההבדלה אינה זו ש"מוציאה" את השבת, השבת יוצאת מעצמה לפי הזמן הקבוע לה לכל שיטה בזמן המיועד. איסור מלאכה לפני הבדלה הוא לא בגלל שהשבת עוד לא יצאה אלא הוא איסור מדברי חכמים כדי שלא ישכחו להבדיל.