הוספת מים לטחינה בשבת

שאלה:

טחינה שהוכנה בערב שבת, עורבבה במים ותובלה,
האם מותר להוסיף לתוכה מים בשבת?

תשובה:

בספר שמירת שבת כהלכתה (פרק ח’ סעי’ כ”ו ובהערה צ”ב) אוסר לערב מים בטחינה גולמית בשבת, ומבאר, שאף שדילול עיסה בשבת מותר, ועיקר מלאכת הלישה היא בקיבוץ חלקים וגיבוש, ומשום כך הוספת משקה לעיסה שיש בה כבר משקה, אינה נחשבת ללישה, כיון שהיא רק מדללת, כאן הואיל ובמהלך הכנת הטחינה תחילה היא מתקשה ורק אחר כך מתדללת, יש איסור לש בשעה זו שהיא מתגבשת.

לא ברור לי טכנית האם המציאות הזו קיימת גם בהוספת מים לטחינה מוכנה, אבל זה תלוי בשאלה זו.