דין מי שקנה רכב ולא שילם את מלוא הסכום ומכר לאחר

שאלה:

בס"ד
שמעון קנה רכב מראובן ב10 אלף ש"ח אלא ששמעון נתן רק 3000 ש"ח והתחייב להשלים את הסכום בהמשך, ראובן שמכיר את שמעון סמך עליו והעביר בעלות על הרכב לשמעון למרות שנתן רק 3000 ש"ח, אחרי חודש שמעון שילם עוד 7000 ש"ח, אלא שראובן גילה שקודם ששמעון שילם את מלוא הסכום הוא כבר מכר את הרכב לאדם אחר בסכום כפול של 20 אלף ש"ח.
השאלה היא:
א. האם היה מותר לשמעון לעשות כן?
ב. האם ראובן יכול לתבוע חצי מסכום המכירה הגבוה של 20 אלף הואיל ובזמן המכירה עוד לא שולם הסכום המלא?

תשובה:

שלום וברכה,

שמעון שעשה קניין ברכב – משיכה או העברה על שמו הרכב קנוי לו, ויש לו חוב לשלם את התשלום של הרכב, והחוב לא מעכב את הקניין [אם אכן משלם את החוב], ומיד אחרי שעשה קניין ברכב הרכב שייך לו וזכותו למכור למי שרוצה. ואם הצליח למכור ביותר הרווח של שמעון.

אם היה טעות מצד ראובן במחיר של הרכב יש בכך אונאה ויכול לבטל את המקח מדין אונאה, אבל אם ראובן ידע שמוכר במחיר זול או שאין מחיר קבוע וניתן למכור עד פי שניים מהמחיר, לא ניתן לבטל את המקח.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות מקח וממכר סימן קצה סעיף א:

וכיון שמשך המקנה הכלי, נקנה הקרקע או המטלטלים ללוקח או למקבל מתנה בכל מקום שהוא, אף על פי שלא החזיק ולא נתן כסף ולא כתב שטר ולא משך, ואין שום אחד מהם יכול לחזור בו.