יחוד עם בת אשתו

שאלה:

זוג שנשוי בנישואים שניים. לאישה יש בן בגיל 13 ובת בת 11.
ולפעמים יוצא בשעות הצהריים שהאישה חוזרת מאוחר והבעל נשאר עם הבת.
האם דלת פתוחה עוזרת במקרה זה?
והאם יש ספר הלכתי שמתייחס באופן מעשי לעניני יחוד בנישואים שניים?

תשובה:

שלום וברכה

זו בעיה, גם אם יש פתח פתוח הרי אנשים לא נכנסים בלי רשות, ואם הם לא ממש במקום בו ניתן לראותם מהדלת הפתוחה זה לא יעזור, אם האשה יכולה כל רגע לחזור זה כבר יותר טוב… אינני מכיר ספר ספציפי העוסק בנישואין שניים, יש הרבה ספרים על דיני יחוד באופן כללי.

מקורות:

לגבי פתח פתוח, מבחינה הלכתית סבר האגרות משה ח”ד סי’ סה שהיתר זה נאמר לא רק בפתח הפתוח ממש, אלא גם באופן שמצוי מאוד שמיהו ידפוק ויודע שיש אנשים בבית, כך שאם לא יפתחו לו מיד יתמה על הדבר, ומשום כך הם יראים לחטוא. אלא שבחלקת מחוקק שם ס”ק יג כתב, שכשם שההיתר של בעלה בעיר אינו קיים באופן שליבו גס בה [שיש ביניהם יחסי קירבה, כמו בבת מאומצת], כך גם ההיתר של פתח פתוח לרשות הרבים אינו שייך באשה כזו. אלא שהט”ז חולק שם על החלקת מחוקק ומתיר, וכן צידד להלכה באגרות משה שם, וראה שו”ת שבט הלוי ח”ה סי’ רג בסופו שנקט אף הוא כדעת הט”ז אלא שצידד להקל בזה רק בדלת פתוחה ממש, ולא בסגורה שאינה נעולה, אמנם המיקל לסמוך גם בדלת סגורה שאינה נעולה כשכל רגע יכול לבוא מישהו יש לו על מי לסמוך, שכן נקט העזר מקודש שם, אבל אם הדלת נעולה, זה קצת רחוק להתיר.