ענבי מאכל של גוי שעשה מהם יין, האם חייבים במעשרות?

מי שקנה בחנות מהדרין ענבי מוסקט רגילים העומדים לאכילה המעושרים כבר ועשה מזה יין האם עליו לעשר שוב מחשש שזה ענבים המיועדים ליין ולא נגמרה מלאכתו קודם ?
או האם יש לחשוש שזה מגידול ואריזה ערבי ולא התחייב קודם ורק לאחר עשיית היין התחייב ?
והאם כשקונה בשוק כאלו ענבים ועישר מיד האם שונה ?
ומתי יש לעשר לכתחילה כשקונה ענבי מאכל (או ספק) לצורך יין ?

תשובה:

שלום רב

אין צורך לעשר שוב, שהרי מדובר בענבי מאכל, וגמר מלאכתם כשהגידול והלקיטה הסתיימו באופנים האמורים במשנה. ממילא, אם נגמרה מלאכתו אצל הגוי גם אם אחר כך עושים מזה יין הדין לא משתנה.

אולם אם הענבים נבצרו על דעת לעשות מהם יין [לא משנה כל כך הזן אלא מטרת הלקיטה, אמת שבדרך כלל המטרה נקבעת על פי הזנים השונים] יש לעשר לאחר שנעשה יין.