שימוש במים של מקורות בשבת

שאלה:

מלבד הבעיות שצצו לאחרונה על מוני מים ומשאבות וכד' ידוע שזה שנים רבות יש יראים שלא משתמשים במים בשבת ומכינים בקבוקים מראש.
מצד שני זה פחות פשט מהשימוש בגנרטור ורבים מקילים בזה.
מה הנידון?

תשובה:

שלום וברכה

הנושא בגדול הוא כך, שפעילות המשאבות המפקות מים למאגרים העירוניים ומהם לבתים, מושפעת כל הזמן על ידי הצריכה, ריקון המאגרים, ריבוי העומס וכו', ונמצא שבעצם אדם שפותח ברז עשוי להשפיע על הפעלתן. הצד להקל, הוא ראשית הדיון עד כמה השפעתו של כל יחיד היא ממשי וניתן להגדירה כמלאכה. שנית, עד כמה כל פתיחה משפיעה, אפשר שרק כאשר המאגר במצב מסויים זה משפיע, וממילא זה דומה יותר לספק פסיק רישא כמו במקררים הישנים שכידוע הקלו בזה מעיקר הדין.

בבני ברק ובמודיעין עילית, יש הסדר מיוחד שמונע כל בעיה, ואין שאיבה חיצונית בשבת, מסתפקים במי המאגר ובחוק כלים שלובים.

ראה בהרחבה בס' החשמל והמים בזמנינו של הרב מורגנשטרן.