מראית עין בעבודה זרה

שאלה:

האם יש חיוב למסור נפש גם על מראית עין של עבודה זרה.
דהיינו האם צריך למסור נפש שלא יהיה מצב שאחרים יחשבו שיהודי קיבל על עצמו נצרות וכדו' ח"ו.

תשובה:

לא כל כך הבנתי את הסיטואציה, אם מדובר שגוי אונס יהודי לקבל על עצמו עבודה זרה, הגם שבליבו אינו מקבלה, זה המקרה שנאמר שחייב למסור נפשו, כי עושה פעולה של עבודה זרה, הרי כל אדם שאונסים אותו לעבוד עבודה זרה אינו מקבל בתוך ליבו… תנסה יותר לתאר את המקרה עליו אתה שואל.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. למשל אם היהודי יאמר לו 'אני נוצרי' כך שיראה שהוא נוצרי אבל באמת הוא לא מאמין בנצרות. האם על כך צריך למסור נפש, במקרה שאם לא יאמר כך, יהרגהו? (אם אמירת 'אני נוצרי' עצמו לא נחשב עבודה זרה).

  2. אני מבין שאמירת 'אני נוצרי' יחשב כעבודה זרה ממש, אולם מה אם היה מדובר בעשיית פעולה שאינה עבודה זרה כלל רק שזה יגרום לאחרים לחשוב שעשה זאת משום שקיבל על עצמו ע"ז או שהחליט לעבוד ע"ז, האם גם על כך יש חובה למסור את הנפש?
    אני לא מבין בזה אולם, נראה משולחן ערוך יו"ד סימן ק"נ סעיף ג' שאין צריך למסור נפש ע"כ ומביאור הגר"א (ס"ק ד) נראה ששאר הראשונים חולקים ע"כ ונמצא שהדבר תלוי במחלוקת. אשמח אם הרב יאיר עיני לגבי אם מה שכתבתי זה נכון.

  3. שם מדובר כשאין בכלל כוונה לעבודה זרה, הוא שותה וחושבים שהוא משתחווה ובזה באמת אין צורך למסור נפש כמבואר שם.