הנוטע אילנות סרק בארץ ישראל

שאלה:

חקירה מענינת של הרב שמואל ברוך גנוט
בשלהי כתובות "אמר רב חייא בר אשי אמר רב: עתידין כל אילני סרק שבארץ ישראל שיטענו פירות, שנאמר: כי עץ נשא פריו תאנה וגפן נתנו חילם". א"כ כל אילני סרק שבא"י יעשו פירות. ויל"ע האם הנוטע עצי סרק בא"י ולעת"ל ייהפכו מן שמיא לאילני פירות, האם קיים בזה מצוות נטיעת אילנות פרי. האם אזלי' בתר המעשה או בתר התוצאה הניסית
נשמח לקבל תשובה בענין

תשובה:

בעיני פשוט שלא קיים בזה מצוה, שהרי הנס הזה הוא היפוך הטבע, וזה לא קשור למה שהיה קודם לכן. אין כאן אפילו גרמא… הרי באותה מידה ניתן לשאול הפוך, האם באופן זה הנוטע יעבור באיסור כלאים [במידה ועשה הברכה בין שני מינים או כל אופן אחר של כלאים]? הרי ודאי שלא… אמנם באופן כללי מצות ישוב הארץ, מלבד המעשה הישיר של נטיעת עץ פרי או בנין בית, כל עשייה בה שעושה נעים יותר את ישובה יש בה קיום מצוה זו, והרעיון הכללי הזה מתקיים גם באילני סרק.