בצל בשרי במחבת בשרית

שאלה:

סיר בשרי שלא בן יומו וסכין שלא בת יומא חתכתי בצל ושמתי את הבצל בשקשוקה (אין בה פי 60 ) שנמצאת בסיר הבשרי הנל האם הכלי צריך הגעלה לאשכנזי (עם משנה)?
אשמח למקורות.
תודה!

תשובה:

שלום וברכה

למנהג בני אשכנז גם אם הסכין אינה בת יומה הבצל שנחתך בה נעשה חלבי, כיון שהבצל הוא חריף, ולכן, כאשר אתה מטגן אותו במחבת או בסיר בשרי, הוא נעשה טרף ויש להכשיר את הסיר. אבל אם הכנסת אותו ביחד עם שאר הירקות והרוב אינו חריף, הוא לא מוציא טעם בשרי מהסיר, וממילא הנדון לגבי הסיר תלוי במחלוקת הפוסקים ויש על מה לסמוך להקל.

מקורות:

בס’ חכמת אדם כלל מט סעי’ י דן לגבי בצל שנחתך בסכין חלבית ולאחר מכן דכו אותו במדוכה [מעבד מזון בזמנינו] והעלה שהמדוכה נעשית חלבית ואם ידוכו בה עתה בצל שנחתך בסכין בשרי הרי הוא אסור באכילה, לפי שלא שייך ההיתר של נ”ט בר נ”ט בדבר חריף, ומקורו במגן אברהם סי’ תנא  ס”ק לא. אולם, באבן העוזר יו”ד סי’ צו סעי’ ג חולק ומיקל, והסומך על דבריו בדיעבד יש לו על מה לסמוך, אולם לכתחילה ודאי חובה להגעיל את המחבת. נדטון זה נכון גם במקרה הנ"ל שלא הוכנס לבדו למחבת.