כתיבת אם אשכחך על האמה על אמה – זכר לחורבן

שאלה:

שלום רב.
האם כשמשאירים אמה על אמה, אפשר לשים בתוך האמה, כיתוב של 'אם אשכחך'?

תשובה:

אם מדובר על צבע על הקיר ממש, הרי זה ימעט מהשיעור של האמה, וזה לא אפשרי. לכסות בתמונה שניתן להסירה, לכתחילה אין לעשות כך אך שבדיעבד אינו מעכב.

מקורות:

לגבי הצבת ארון [או תמונה] שמכסה את האמה על אמה או חלקה, ראה ס' נחמת ישראל פרק מא סעיף כג שנחלקו בזה פוסקי זמנינו: הגרי"ש אלישיב החמיר בזה, ואילו בס' ארחות רבינו ח"ב עמ' קמז הביא בשם בעל הקהילות יעקב להקל. ובדידי הוי עובדא ששאלתי את הגרי"ש אלישיב לגבי אמה על אמה שהיתה מכוסה בוילון שבדרך כלל לא היה נפתח באותו מקום שהוא כבר מעבר לחלון, אם לעשות עוד אמה על אמה במקום אחר, ואמר לי: "מאבלות על ירושלים לא מפסידים"…