בקשת תשלום מאדם שלפני בתור ועקיפה בתור

שאלה:

בס"ד
שלום לכבוד הרבנים הגאונים שליט"א
ברצוני בבקשה לשאול ב' שאלות.

א.כאשר מישהו לפני בתור לדואר לצורך הדוגמה ואני מבקש ממנו שיקח עבורי את החשבונות וישלם גם עבורי וכמובן שזה יעכבו עוד זמן מה כי הוא עסוק גם בחשבונות שלי,האם יש בכך איסור גזל? וח"ו ספק חילול השם?
ב. כאשר נמצאים בסופר ומישהו רוצה לעקוף ברשות כמובן האם כאשר הוא מבקש יש לו לבקש חוץ מהראשון בתור גם מכולם? כי הרי כולם יתעכבו?

תודה רבה רבה ישר כח גדול.בשו"ט וכל הישועות אכי"ר.

תשובה:

שלום וברכה,

ההמתנה בתור נלמד מצדק צדק תרדוף – שיש לאדם ללכת אחר דרכי היושר והצדק, ולכן אם נותן לאדם לשלם חשבונות וגורם המתנה לעומדים בתור אין בזה צדק ויושר. ולכן אסור לתת לאדם אחר שישלם עבורו ולעכב את כל הממתינים. וכן אסור לבקש רשות רק מהאדם הראשון מאחר ובכך הוא מעכב את שאר העומדים בתור.

בהצלחה.

מקורות:

ראה כאן באורך.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. לכאורה יש חילוק בין שני המקרים. כעוקף תור הוא אכן מעכב את כולם ויש לבקש את רשותם משא"כ במקרה א' שמבקש מאדם אחר לשלם עבורו אין בזה שום נפק"מ לשאר הממתינים ולא נגרם להם שום עיכוב בכך שאדם א' משלם/מפקיד עבור שנים או ששני אנשים עושים זאת ומדוע יש בזה חשש כלשהוא?