ריבית של השקעות

שאלה:

שלום, לפני מס' שנים נתתי לאבא שלי (חילוני) סכום של כ30 אלף ש"ח לשמור לי. כעת הוא אמר לי שהכסף מושקע איפה שהוא דרך אחי (שהוא סוכן ביטוח, ג"כ חילוני) והוא אמר לי שיש לי כ100 אלף.

לא ברור לי איך ואיפה הוא השקיע וגם הוא לא אמר לי יותר מידי אבל ברור לי שיש סיכוי טוב שההשקעה היתה במקום ללא היתר עסקה.

בהנחה שאם באמת לא אוכל להשתמש בכסף הזה כי הוא הצטבר ע"י ריבית מה אני אמור לעשות איתו?
בנוסף השאלה שלי היא כמה אני צריך לברר וללחוץ את אבא שלי לברר את הפרטים.

תודה ושבוע טוב.

תשובה:

שלום וברכה,

לכתחילה יש להשקיע רק במקומות שמחזיקים היתר עסקה. אולם בדיעבד שכבר הושקע הכסף והגיעו רווחים, יש להקל לקחת את הכסף עם הרווחים.

בהצלחה.

מקורות:

נחלקו גדולי הפוסקים בחברה בע"מ האם יש בה איסור ריבית. יש הסוברים [מהרש"ג הגר"מ פיינשטיין ועוד] שחברה בע"מ לא נחשב לגוף של אדם, [אכמ"ל], ואין איסור ריבית בהשקעה בחברה של בע"מ. ולכתחילה ההוראה כסוברים שגם חברה בע"מ צריך שיהיה היתר עסקה, אולם בדיעבד שכבר הושקע יש להקל כשיטות של גדולי הפוסקים שאין איסור ריבית.

אם ההשקעה הייתה דרך מניות יש להקל בדבר לפי דעת הגאון הרב אלישיב והרב פיינשטיין שאין איסור ריבית במשקיעים במניות.

במקרה הנ"ל שההלוואה הייתה דרך שליח – אביך ואחיך, והריבית דרך שליח, לפי דעת הרמ"א [שו"ע יו"ד סימן קס סעיף טז] יש להקל וכדברי תשובת רש"י. ולמרות שהב"י ועוד פוסקים חולקים על דין זה מכל וכל, אולם בדיעבד יש להקל כדברי הרמ"א.