דיני בכורה

שאלה:

בס"ד
שלום הרב!
1) מדוע בכור יורש פי שתיים? (במה לכאורה אשמו אלה שנולדו אחר כך, הרי זה לא בשליטתם מתי להיוולד)
2) אם אין בנים האם בת יורשת פי שתיים מאחיותיה?
3) אם יש בת בכורה ולאחריה אח האם הבת הבכורה יורשת פי שתיים? אם לא מדוע

תשובה:

שלום וברכה,

1. התורה קבעה שהבכור יקבל פי שניים בחלק אביו ולא בחלק אימו.

2. אם יש בנות בלבד ואין בנים, אין דין בכורה והבת הבכורה לא יורשת פי שניים אלא מקבלת ככל אחיותיה בשווה.

3. אם יש אחות בכורה אין דין בכור שיקבל פי שניים, רק בן זכר שנולד ראשון ולא הקדימו בת מקבל פי שניים, ורק בחלק אביו.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רעח בהלכות בכור שנוטל פי שניים.