תפילין שעבר עליהם חתול

שאלה:

שלום, מה דין תפילין שעבר מעליהם חתול? (התפילין היו מונחים על גבי השולחן בשבת וחתול בית הלך ממש מעליהם, מה דין התפילין?

תשובה:

התפילין בסדר גמור, רק חבל שהם התבזו… להבא יש לשמור יותר על קדושתן ולא לשים במקום שיכולים לבוא לידי בזיון.

יום נעים.

יש ענין מיוחד בתפילין שיש לשמור מאוד על כבודם, כמו שמצינו שאין לישון בהם וכל כדו', עי' בשולחן ערוך [אורח חיים הלכות תפילין סימן מד] "כל זמן שהתפילין בראשו או בזרועו, אסור לישן בהם אפילו שינת עראי, אלא אם הניח עליהם סודר ולא היתה עמו אשה, ישן בהם שינת עראי. וכיצד הוא עושה, מניח ראשו בין ברכיו, והוא יושב וישן. היו תפילין כרוכין בידו, מותר לישן בהם אפילו שינת קבע. ואם אוחזן בידו ואינם כרוכים בידו,  אסור לישן בהם אפי' שינת עראי. הגה: ודוקא כשאוחזן בלא נרתקן, אבל בנרתקן בכל ענין שרי (ב"י בשם העיטור)." וכן בתפילין שנפלו יש חומרא רבה כמו שכתב המגן אברהם להתענות שנפלו התפילין, וכן כתב שם: בנרתקן. העיטור לא כתב אלא דלא חיישי' להפחה כשהן בנרתקן ורמ"א חידש דלשמא יפלו נמי לא חיישינן בנרתקן ועמ"ש סי' מ"ג ס"ז ובמשפטי שמואל כתוב קצת סמך למה שנהגו העולם להתענות כשנפלו תפילין על הארץ, וה"ה כשנפל ס"ת ע"ש וצ"ל דמיירי בלא נרתיקן אבל בס"ת אפילו בנרתיקן עסי' מ':