כריתות

שאלה:

ישנן עבירות שאם עבר עליהן במזיד בלי התראה נקראות כרת.
מהו עונש כרת?
ומה זה התראה לעבירה כמו עריות מסויימות? מי יתרה באדם על הנידה? ואם התרו אחרי שעבר פעם אחת ושוב עבר, עדיין יהיה חייב כרת על הפעם הראשונה אז מה נפקא מינה?
אשמח להסבר.
ב. איך היו מקיימים עונש סקילה? זורקים את האדם ורק אם לא מת זורקים אבנים?

תשובה:

שלום וברכה,

יש עברות שעונשן כרת, כגון אדם שבא על הנדה או אוכל ביום הכיפורים ועוד הרבה, אין חיוב מיתת בית דין אלא עונש כרת. ויש עברות שחיוב עליהן זה מיתת בית דין אבל חיוב מיתת בית דין באה על האדם רק אם היה עדים והתראה אבל אם חילל שבת ללא עדים והתראה חייב כרת.

עונש ככרת הוא עונש שמגיע משמים, הוא וזרעו נכרתים שמתים בגיל צעיר, וימיו מתקצרים. אדם שעבר כמה פעמים עבירות שיש בהם כרת יש עליו כמה פעמים עונש כרת, יתכן שיותר ידקדקו או ייענש בצורה חזקה, אבל ודאי שהחטא הוא חטא נוסף.

סקילה דוחפים אותו מגובה שתי קומות אם מת יצא יד"ח ואם לא מת אז זורקים עליו אבן גדולה ואם לא מת היו משליכים עליו עוד אבנים עד שהיה מת. כמבואר במשנה סנהדרין פרק ו משנה ד.

בהצלחה.