ברכה על עוגיות שיבולת שועל

שאלה:

מה מברכים ברכה אחרונה על עוגיות שיבולת השועל שיש בו גם קמח כדי להידבק את הגרעינים.

תשובה:

בשו"ע בסי' רח סעיפים א, ד מבואר, אף שעל דגן חי שלם מברכים אדמה, כיון שעל ידי אפייה ובישול החתיכות נדבקות זו לזו מברכים מזונות, בפרט כשמדובר בגרעינים שבורים כמו השיבולת שועל ולא בשלמים, ראה שם בהרחבה במשנה ברורה.

מקורות:

השו"ע שם: חמשת מיני דגן ששלקן או כתשן ועשה מהם תבשיל כגון מעשה קדירה הריפות וגרש כרמל ודייסא אפילו עירב עמהם דבש הרבה יותר מהם או מינים אחרים הרבה יותר מהם מברך עליו בורא מיני מזונות ולבסוף על המחיה אבל אם לא נתן הדגן בתבשיל אלא לדבקו ולהקפותו בטל בתבשיל: ובמשנה ברורה: חמשת מיני דגן – הם חטה ושעורה וכוסמין ושבולת שועל ושיפון אבל מה שאנו קורין טאטארק"י או מה שאנו קורין טערקשי וויי"ץ לאו בכלל דגן הוא דהם פרי האדמה: (ג) ששלקן – צ"ל שחלקן והיינו אחד לשנים או ליותר והוא מה שקורין גרויפי"ן דאלו אם הם שלמים אף שבישלן מבואר בס"ד דמברך בפה"א אכן אם נתמעכו ע"י הבישול אף שמתחלה נתנן בקדרה שלמים לגמרי דהיינו כשהם בקליפתן מ"מ מברך במ"מ כיון שנתמעכו יפה: