כיבוד הורים כשההורים לא צודקים בכלל…

שאלה:

שלום כבוד הרב, אני בן 14 ויש לי מספר שאלות לגבי כיבוד אב ואם.
אמי נותנת לי עונשים שאינם צודקים. אם אני בכל זאת חייב לקיים את העונש?
האם מותר לי להגיד להורים שלי שהם נגועים במידת הגאוה אם הם אומרים לי שאני גאותן?
האם מותר לי לכבות להורים את המוסיקה בזמן שאני לומד למרות שזה לא לרוחם והם רוצים שאני אלך ללמוד במקום לא נח כדי שיוכלו לשמוע מוסיקה?
האם מותר להגיד לאמא את האמת בצורה ישירה למרות שהיא תפגע בה?
האם מותר להרים את הקול על אבא בריתחא דאורייתא?

תשובה:

שלום וברכה ידידי,

אתה לא תכעס עלי אם אומר לך, אבל מכמה שורות בלבד שכתבת כבר ראיתי שמה לעשות אבל דוקא אמא כנראה צודקת…

נתחיל מהסוף: לכבות להורים את המוזיקה כי אתה רוצה ללמוד?? אני לא מבין כיצד יתכן כדבר הזה!! הבית שלך?? עוד לפני הנושא של כיבוד הורים, די הדהמת אותי למען האמת…

לפגוע באמא??? להרים קול על אבא??? הרי כתוב בהלכה שאפילו לומר לאבא שהוא צודק אסור, כי "מי אתה שתאמר שהוא צודק"… כל שכן לסתור את דבריו ועוד בהרמת קול… אז נכון שדיבור מכובד של גיון ובודאי הצדקת דבריו סומכים שהאב מוחל, אבל להרים קול?? חלילה!

אינני מכיר אותך מספק, אבל החשיבה שלך שאתה כבר תחנך את אמא ותלמד את אבא מלמדת אותי שכנראה יש כאן בעיה באמת של גאווה כמו שאמא אומרת, והדרך ללמוד להכניע את עצמך בפני המבוגרים ממך, היא פשוט דבר ראשון להפנים שאבא ואמא מבינים טוב יותר ממך, הם מנוסים ומבוגרים ממך, התחושה הזו שלך אופיינית לגיל הנעורים, אבל זה לא ממש נכון… קבל את העונשים באהבה וזה יביא אותך לחשיבה בוגרת נכונה ומכבדת יותר.

בהצלחה רבה מאוד! עשה חיל וגרום להורים רק נחת ושמחה!