מי מדליק נרות חנוכה?

שאלה:

שלום רב!
כתוב שכל בני הבית מדליקין. ממש כולם? אם המשפחה? בנים? בנות? תודה!!

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה נחלקו כידוע ראשונים [התוספות והרמב"ם] ויש חלוקה להלכה בין מנהג בני אשכנז לבני ספרד. ואסביר: במצות הדלקת נר חנוכה יש "שלושה מסלולים". עיקר המצוה היא "נר איש וביתו", כלומר נר אחד כל יום המועיל לכל אנשי הבית. המהדרין עושים "מוסיף והולך", כלומר ביום הראשון נר אחד בשני שני נרות וכן הלאה. המהדרין מן המהדרין "נר לכל אחד מאנשי הבית", אלא שכאן המחלוקת: האם המהדרין מן המהדרין מורכב על המהדרין, כלומר, לא רק מוסיף והולך אלא חנוכיה לכל אחד מאנשי הבית, כך היא שיטת הרמב"ם וכך פסק הרמ"א [אמנם לפי הרמב"ם בעל הבית מדליק בעצמו את כל החנוכיות ופסק הרמ"א שכל אחד מדליק את שלו] וכך הוא מנהג בני אשכנז כהרמ"א, או שזה מורכב על נר איש וביתו, כלומר נר אחד לכל אחד מאנשי הבית. ממילא מי שעושה מהדרין, מדליק רק חנוכיה אחת, כך פסק השו"ע וכך מנהג הספרדים שרק בעל הבית מדליק ובכל יום מוסיף עוד נר.

לגבי השאלה מה הכוונה כל אנשי הבית?

האשה יוצאת ידי חובה בנרו של הבעל, משום שאשתו כגופו, אבל גם בנות בכלל אינן מדליקות בעצמן אלא יוצאות בהדלקה של האב או אדם אחר מהמשפחה לפי הענין, משום שכל כבודה בת מלך פנימה ובזמנם כולם היו מדליקים בחוץ, ואין זה נאה שאשה מקיימת טקס פומבי ברשות הרבים.

לכן כל אחד מהבנים הוא המדליק.

כמובן אשה שגרה לבדה וכדומה חייבת בהדלקת נר חנוכה כמו הגברים.