זרימת מי גשמים לתוך מקוה מודרנית

שאלה:

לכבוד רבנים,
איך מתבצעת זרימה (או החלפה) של מי גשמים במקוה מודרנית? האם פעולה זאת נעשת על ידי אדם? (לא מדובר ב"סתם" בור בקרקע שנתמלא על ידי גשם אלא מדובר במקוה מודרנית)
תודה

תשובה:

שלום וברכה
במרבית המקוואות, קודם מוציאים את המים שנמצאים במקוה ע"י שאיבה (ישנם מספר אופנים), ואז מנגבים טוב את המקוה. לאחר מכן ממלאים את המקוה במים. יש מגוון אפשריות למלאות את המקוה. הדרך הנפוצה בארץ היא למלאות המקוה במי ברז רגיל, ואח"כ לפתוח את החור שמחבר את המים האילו לבור השקה, רובם משאירים את החור הזה פתוח ויש מקואות שמיד סוגרים את החור כדי המי המקוה לא יתערבבו עם הבור השקה. עוד שיטה שלא כ"כ נפוצה היא למלאות את המקוה ב-21 סאין ממי גשמים (ע"י פתיחת חור שפותח את המיכל המלא עם מי גשמים) ואח"כ ממלאים את שאר המקוה במי ברז (לפחות עוד 19 סאין להגיע ל-40 סאה). חשוב להדגיש לשואל ענין מים שאובים, והיינו שאין דבר שנעשה ממש ב"יד" אדם אלא רק "על ידי" אדם והיינו פתיחת וסגירת צינורות והמים מעצמם זוחלים לבורות.
אם המקוה בנויה על "מי תהום" (מעיין), שיטת המילוי שונה. זה לא מצוי בארץ.
יש עוד הרבה מאוד פרטים (למשל זריעה וכו') ואופנים שונים וזה תלוי הרבה במבנה המקוה, ואם זה נוגע למעשה כדאי להתיעץ עם רב שמומחה במקואות.