קדחו חור בשוגג בצינור בבנין משותף

שאלה:

‏כ"א חשון תשפ"א
לכבוד
הרה"ג שליט"א

שאלה בדבר פיצוץ בצינור בבנין משותף

שלום רב,
אבקש לעלות שאלה בפני ביה"ד ולבקש חוו"ד כדלהלן:
הח"מ גר בבנין משותף, המחולק ל-18 דייירים, 2 דיירים בק"ק, ו-4 שכנים בכל קומה מעל ק"ק. הח"מ מתגורר בצד הצפוני-מזרחי, כאשר מעליו יש 2 דיירים ומתחתיו 2 דיירים, סה"כ 5 דיירים בפינה זו של הבנין.
לחמשת הדיירים האמורים (ואני בתוכם) יש צנור משותף לניקוז מי גשמים, היורד מהגג עד למטה. לכל שכן יש חיבור מהמרפסת שלו לצנור, והגשם מתנקז דרכו לביוב.
מזה תקופה, שנוצרה רטיבות אצל הדייר בקומת קרקע, כאשר כל פעם שיורדים גשמים, נוצרת בביתו רטיבות.
הזמנו חברה מיוחדת שתעשה צילום פנורמי פנימי בתוך הצנור ע"י רחפן מיוחד, ותזהה מה מקור הנזילה. התברר כי מאחר ומס' שכנים התקינו מזגנים על הקיר החיצוני של הבנין, וביניהם הח"מ, הברגים חדרו לתוך הצנור ופגמו בו,ומשם המים נוזלים לתוך הדירה של הדייר בק"ק.
עלות תיקון הצנור מוערכת באלפי ₪.
השכנים שקדחו את החורים, טוענים להגנתם:
א) לא הם קדחו את החור, אלא המתקין של המזגנים, בוודאי זה לא נעשה בידיעה.
ב) בלתי אפשרי היה לדעת שעובר שם צנור לניקוז הגשם (כי פתחי הניקוז אינם מכוונים כנגד הצנור, אלא נמשכים לשם ע"י חיבור אחר).
ג) קשה לדעת בדיוק מי הראשון שפגם בצנור, מי יותר ומי פחות.

ברור שהשכן בק"ק אינו אמור לסבול מהרטיבות, ויש חובה לתקן את זה בהקדם בשל החורף שכבר בא, אלא השאלה על מי חלה חובת תשלום התיקון:
– האם על השכנים שהזמינו את המזגנים.
– או על מתקין המזגנים שלא נזהר.
– או על כל הדיירים במשותף.
– או רק על השכנים שגרים בצד זה.
– או על ועד הבית של הבנין.
לאור זאת אבקש לברר ד"ת מי צריך לשלם, והאמת והשלום אהבו.

בכבוד רב,

תשובה:

שלום וברכה,

תיקון הצינור מוטל על כל שכני הבניין. ולכן אם יש כסף בקופת וועד הבית מוטל על וועד הבית לשאת בתיקון וטיפול הצינור ניקוז של הגג.

בהצלחה.

מקורות:

הטענה שהנטל מוטל על מתקיני המזגנים לא נכונה, כיון שאם מביא בעל מלאכה לעבוד ברכוש המשותף סובר מרן הרב אלישיב שמתחייב לשלם על כל הנזקים שיעשו בעליה המלאכה והוא יתבע את בעלי המלאכה.

אלא שבמקרה דנן שלא ניתן להבחין בצינור ניקוז שבתוך הקיר, דינו כמזיק באונס גמור שפטור כמבואר בשו"ע חו"מ סימן שעח סעיף א.

היות והצינור המשותף מחורר וגורם נזק לאחד מהדיירים, מוטל על כל בעלי הדירות לתקן את הצינור כדי שהרכוש שלהם לא יזיק. והרי זה התחייבות השותפות לתקן כל דבר המשותף.