בניה בחניה צמוד למחסן של אחר

שאלה:

שלום לכבוד הרב
מדובר בבנין רווי קומות. החניונים שבחצר הבנין רשומים בטאבו כחניון פרטי לבעלי הדירות. לחלקם החניון צמוד למחסן שברשותם ולחלקם לא. והכניסה למחסנים + חלון אור / אויר עובר דרך החניונים.
החניון שצמוד למחסן שלי שייך לשכן אחר, והוא עומד בתווך כאשר חלק מהחניה מצד ימין צמוד למחסן של השכן, אך חלק מהחניה מצד שמאל צמוד למחסן שלי.
השכן רוצה לבנות ולסגור את החניה שלו ליחידת דיור (באופן לא חוקי). וכדי לאפשר לי שימוש סביר במחסן הוא ישאיר שביל מעבר לדלת של המחסן מצד שמאל, כאשר הכניסה אל השביל עובר דרך חניון של שכן אחר.
אך אני קובל ע"כ כדלהלן: 1) לי יש ג"כ זכויות בחניה שלו כפי שנקבעו בהסכם השיתוף, כמו מעבר ושימוש בחלון כנ"ל. 2) לפי החלוקה המעבר למחסן שלי הוא דרך החניה שלו ולא של השכן. 3) ע"כ שהבניה תסב נזק ע"י הצרת ונוחות המעבר. 4) הבניה תחסום את האור ואת האויר למחסן. 5) הבניה תפגע בערך הנכס (מחסן) שברשותי מהסיבות שלעיל (וזה רלוונטי ביותר אם בעתיד גם אני ארצה להפוך את המחסן שברשותי ליח"ד).
אך הוא עונה מנגד, שמותר לו לעשות כך מאחר והחניה היא שלו עפ"י החלוקה שבוצע בידי הקבלן מגובים ברשומי טאבו ולכן מותר לו לעשות בו ככל אשר יחפוץ, למרות שהפיתרון שהוצע על ידו עדיין אינו עונה על נזקי מעבר אור ואויר כנ"ל והפחתת ערך הנכס.
אשמח לקבל חוו"ד עפ"י דין בהתחשב גם למנהג המדינה בכל מה שקשור לנושא ומקורות.
בברכת ייש"כ וכטו"ס

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר יש לך דרך מהחנייה שלו למחסן שלך, אינו יכול לסלק אותך מהדרך שיש לך בחנייה שלו. ואינו יכול לתת לך דרך חנייה של שכן אחר, כיון שהשכן השני לא השתעבד לכך ויכול לעכב עליך בהווה או בעתיד.

אם יש לך חלון מהמחסן לחנייה מעת בניית המחסן לא יוכל בעל החנייה לסגור את החנייה ולסגור לך את החלון, אלא חייב להרחיק ארבע אמות  – כשני מטר מהחלון כדי לתת אור ואוויר למחסן.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן קסט שאם יש לו דרך בתוך גינה של חברו באלו אופנים יכול בעל הגינה לזרוע על הדרך ובאיזה אופן לא יוכל, אבל ודאי שלא יכול לסלקו מהדרך. ובעל החנייה השני יכול לעכב שלא יעברו אם יש הפרעה במעבר כמבואר בשו"ע חו"מ סימן קמח.

חזקת חלון ד"א – שו"ע סימן קנד סעיף י.