זהירות בקורונה – בית כנסת

שאלה:

קבוצה של אנשים שתמיד הולכים לבית הכנסת שלהם, מחליטים למרות ההנחיות וההגבלות החדשות להמשיך ללכת לבית הכנסת שלהם, מגיע אליהם מישהו שטוען שפיקוח נפש חשוב יותר מהכל – "ונשמרתם לנפשותיכם" אך הם אומרים לו שתפילה חשובה יותר מכל דבר. מי מהם צודק?

תשובה:

שלום וברכה

למעשה אתה מזכיר לי את אותו אדם שהלך לרב והתלונן שאשתו עושה לו כך וכך וכו', אמר לו הרב "אתה צודק". שמעה זאת האשה, התחילה לצעוק, אבל הוא עושה כך וכך וכו', אמר לה הרב "את צודקת". שמע זאת השמש שאל אותו כבוד הרב, איך יכול להיות ששניהם צודקים? אמר לו הרב "גם אתה צודק"… והנמשל: ברור שפיקוח נפש דוחה כל התורה כולה, הויכוח ביניהם אני מניח אינו בענין זה, אלא האם יש מצב של סכנה בתפילה המשותפת… ובזה שניהם צודקים… כלומר הכל תלוי בצורה שבה הדברים מתנהלים. אין סיבה כרגע במדינת ישראל להמנע מתפילה במנין, אבל צריך ללכת למקום שבו כולם עם מסכות על הפה והאף ויש שמירת מרחקים כראוי.