דבר שיש לו מתירין – נחשב מין אחד

שאלה:

שלום לרבנים רציתי להבין את הטעמים של דבר שיש לו מתירים שזה דוקא מין במינו ניסיתי להבין את השני הטעמים בסי קב סקה בטז אשמח לביאור תודה רבה וסליחה מראש על הטירחא

תשובה:

כוונת דברי הט"ז שם היא כך: ההלכה היא שבמין במינו אינו בטל, כיון שאדרבה כל אחד מתחזק מהשני ורק מין בשאינו מינו בטל, אלא שגם במין אחד, עצם זה שאחד אסור ואחד מותר מחשיב את זה לשני מינים שונים, כמו שיש הבדל במהות הדבר גם הבדל בדין הדבר מחשיב אותו לשני מינים, אבל כאשר יש לו מתירין, מה שבאופן זמני הוא אסור אינו מחשיב אותו לשני מינים.