לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

ברכת הגפן בסיום ברכת המזון

שאלה:

בס״ד
שלום.
למה בסוף ברכת המזון (נוסח אשכנז) יש ברכה על היין?

תשובה:

שלום וברכה

ברכת המזון כמו הרבה ברכות [קידוש, הבדלה, ברית מילה, פדיון הבן, חופה ועוד] יש אומרים לאומרה על הכוס, כלומר לברך אותה על הכוס ואז לברך הגפן ולשתות, למעשה עושים זאת רק כשמברכים בזימון, ויש אומרים שרק בזימון עשרה.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות בציעת הפת, סעודה, וברכת המזון סימן קפב

סעיף א

יש שאומרים שברכת המזון טעונה כוס אפילו ביחיד, וצריך לחזור עליו, ולא יאכל אם אין לו כוס לברך עליו אם הוא מצפה ואפשר שיהיה לו, אפילו אם צריך לעבור זמן אכילה אחת; ולפי זה אם שנים אוכלים יחד צריך לקחת כל אחד כוס לברכת המזון; וי"א שאינה טעונה כוס אלא בשלשה; יש אומרים שאינה טעונה כוס כלל, אפילו בשלשה. הגה: ומ"מ מצוה מן המובחר לברך על הכוס (ר"ן פרק ערבי פסחים).