ספק בברכה אחרונה

שאלה:

רציתי לשאול:
א. מה הדין כשמסתפק אם בירך על המחיה/ בורא נפשות, וכן אם יש הבדל כשהיה צריך לברך גם על המחיה וגם בורא נפשות ויש לו ספק לגבי הבורא נפשות.
ב. ישבתי בשבע ברכות ולא נטלתי ידיים, ובסוף הסעודה כשכולם ברכו ברכת המזון ברכתי בטעות גם. האם ברכת המזון כבר פוטרת את העל המחיה והבורא נפשות שהייתי אמורה לברך.

תודה רבה ושבת שלום

תשובה:

שלום וברכה

1. ספק ברכות להקל. מספק לא מברכים.

2. בשו"ע בסי' רח סעי' יז כתב שברכת המזון אינה פוטרת ברכת מעין שלוש, אולם במשנה ברורה שם הביא שהאחרונים חלקו בזה על השולחן ערוך, וסברו שברכת המזון פוטרת מעין שלוש. כמו כן, עוגה היא בדרך כלל ספק פת, כמו שנתבאר בהרחבה בשו"ע בסי' קסח סעי' ז', כך שודאי בדיעבד אין לחזור ולברך. בורא נפשות זה לא פוטר.

בהצלחה