מתנה שקיבל נציג קניות

שאלה:

מורה הלך לקנות 40 ספרים מחנות בשביל עסק שהוא עובד בו, שאל למוכר האם מגיע לו צ"ופר? המוכר ענה שכן ונתן לו ספר נוסף במתנה. האם מותר לעובד לקחת לעצמו או שהספר הנוסף שייך לעסק?

תשובה:

שלום וברכה,

המתנה שקיבל המורה מתחלק חצי למורה שקנה וחצי לעסק.

בהצלחה.

מקורות:

השו"ע (סימן קפג סעיף ו) פסק ששליח שקיבל מתנה או כל תוספת שקיבל, חולקים המתנה – חצי לשליח וחצי למשלח. בטעם הדבר נחלקו הראשונים. י"א שהחלוקה נעשית מספק. ויש מבארים, שהקשרים של השליח גרם למתנה. ולולא הסחורה שנרכשה לא היה מקבל מתנה, ונמצא ששני שליחות וגם המשלח גרם לתוספת הניתנה, לכן חולקים שניהם.