מכירה של השתמשות לחבר בקורס מקוון שרכשתי

שאלה:

שלום
רכשתי קורס מקוון ונתנו לי שם משתמש וסיסמה לכניסה לקורס או קישור שאם לוחצים עליו נכנסים לקורס.
התברר לי על מישהו אחר שהתענין באותו קורס, והצעתי לו שאני יתן לו להשתמש דרך הזכות גישה שיש לי וישלם לי עבור זה.
השאלה האם מותר ?
ואם זה אסור, אם אני יקליט את אותו קורס ויתן לו את ההקלטה האם זה מותר ?
וכן אם עו"ד יגיד לי שמבחינה חוקית אין אפשרות לאסור עלי כזה דבר האם מותר ?
חשוב לי לציין שלא נעשה איתי כל תנאי ברכישה וכן לא בכתב, ואני מרגיש שזה זכותי האישית לתת לחבר אחר לצפות בתוכן, רכשתי זכות להשתמש בקורס ואין זכות להם להגיד לי שאסור לי להראות לחבר שלי את מה שרכשתי..[רכשתי זכות צפיה אולי גם לאישתי גם לחברים…לא עשו איתי שום תנאי שהוא, אלא נתנו לי גישה לקורס עם שם משתמש וסימה או קישור ישיר שבלחיצה עליו אני מגיע לקורס.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

רכישת קורס מקוון מזכה את הלקוח לשמוע הוא לבדו, ואין לו זכות להעביר את הזכות לאחרים. אין הבדל אם מעביר קוד משתמש או הקלטה. הרכישה נועדה עבורך ויש להקל גם עבור אשתך. אבל לא נועד לחברים. כדי להעביר לאחרים צריך קבלת רשות. אם עו"ד יאמר לך שאין בכך איסור הפרת זכויות לפי החוק, אכן יהיה מותר לך להעביר לאחרים, מאחר שאם אין חוק של זכויות יוצרים אין איסור הלכתי.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. זה התשובה שענה לי עו"ד
    לא אוכל לייעץ לך על רגלך אחת ואין להסתמך על מה שאומר כעת כי הוא הסבר כללי שיתכן שאינו נכון בעניינך.
    ככל שלקורס היה הסכם שימוש, ואתה תפר אותו – זו הפרת הסכם ותוצאותיה כנקוב בהסכם ובחוק.
    הסכם לא חייב להיות הסכם פורמלי והוא כל שיקוף של דעת הצדדים.
    לגבי החוק, לא ערכתי בדיקה בנושא אז לא אוכל להביע את דעתי, אבל איני זוכר כרגע הוראת חוק ספציפית שאוסרת זאת.
    עם זאת, תתכנה הוראות סל שיחולו (כמו קבלת דבר במרמה, התחזות, אולי רשלנות וכדומה).
    אם תרצה שאבדוק לעומק את ההסכם במקרה שלכם ואת החוק, אנא דבר איתי.
    בברכה,
    יורם ליכטנשטיין, עו"ד

    אני מוסיף:
    לפי בדיקה שעשיתי לא ראיתי כל הסכם לא באתר ולא בכתב על אופן השימוש וכ"ו..וגם לא במייל שקיבלתי גישה לקורס או משהו.
    השאלה כרגע מה דעת הרב
    תודה רבה

  2. העובדה שהאתר לא כתב על איסור להפיץ לא קובע שאין איסור הפרת זכויות יוצרים. אני סבור שיש איסור הפרה מצד החוק ולכן גם לפי הלכה אסור. אם אכן אין איסור חוקי הרי שאין בכך זכויות ליוצר ויהיה מותר למכור לאחרים. אם יהיה לך מידע מדויק אשמח לדעת.
    אם אתה לא השתמשת כלל בקורס מותר לך למכור לחבר את הזכות שלך לחבר.
    לבני משפחה שגרים בביתך מסתבר שמותר בדומה למה שאמרו ע"ד אשתו ובניו הוא מפקיד. כל בני הבית דינם כמשתמש אחד.