חובת שמיעת הפטרה / חובת שמיעת הברכות כשקורא בעצמו

שאלה:

אדם ששמע קריאת התורה בציבור. וצריך ללכת לצורך נחוץ מאד לכמה דקות, ויש לו אפשרות ללכת אחרי מפטיר ולפספס הפטרה ולחזור למוסף עם הציבור. או לחכות עד סוף ההפטרה ואז יפספס מוסף בציבור. מה עדיף? כלומר האם לאחר ששמע קריאת התורה בציבור יש לו ממש חובה לשמוע ההפטרה. או שזה רק חובה על הציבור וברגע שיוצא קודם ההפטרה אינו מעיקר הדין בחובת שמיעת ההפטרה?
האם אדם שמתפלל ביחיד יש ענין שיקרא לעצמו את ההפטרה?
האם מי שהתפלל בציבור ולא שמע איתם הפטרה צריך לקרוא לעצמו?
מי שנמצא בבית כנסת שהמפטיר מברך ברכות הפטרה ואז כ"א קורא לעצמו. האם כשמסיים צריך להמתין ולא לשוח עד שהקורא יברך את ברכות ההפטרה בסופם?
תודה

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה ברור שתפילה בציבור שהיא חובת יחיד עדיפה על קריאת ההפטרה שלדעת רוב הפוסקים היא חובת ציבור. יש ענין לקרוא מחומש בלי ברכות את ההפטרה, אבל אין זו חובה. לפי מנהג זה שכל אחד קורא לעצמו, יש חובה לשמוע את הברכות ולא להםסיק בינתיים, ראה מגן אברהם סי' רפד ס"ק ה.