גמר ימי השבעה ולימוד מסכת מקוואות לעילוי נשמה

שאלה:

לכבוד רבנים,
לצערי הרב אמא שלי נפטרה במוצאי שבת, קברו אותה ביום שני סמוך לשקיעה. מתי אני יוצא משבעה (באיזה יום/שעה)? והאם מותר לי אחרי גמר ימי השבעה להתחיל ללמוד משניות מקוואות לעילוי נשמתה (או שזה עדיין מוקדם)?

תשובה:

שלום וברכה

אם הספקתם לשבת זמן קצר אחר הקבורה עוד לפני השקיעה, הרי שאתם קמים ביום ראשון בבוקר, אבל אם התחלתם לשבת שבעה רק לאחר השקיעה, תקומו ביום שני בבוקר, בודאי אפשר מיד לאחר השבעה ללמוד משניות מקוואות לעילוי נשמתה, ובכלל בשנה הראשונה כדאי להרבות בכך.

בשורות טובות ישועות ונחמות.

מקורות:

עי' בספר שער ראובן [עמו' תמד] שהביא מספר הסברים ללימוד משניות: דברי הבאר היטב [א, ו] בשם האר"י ששיעור משניות קודם לכל דבר כי משנה אותיות נשמה. והחיד"א בספר שם גדולים הביא שלאחר פטירתו של אדם כשדנין אותו לגהינום קורא לכל שבט ושבט שיצילוהו ואין עונה וכשקורא לאשר בן יעקב משיב קראת משנה מימיך אם אומר לו הן מיד מוציא אותו מגיהנום בזכות המשנה.

ובשו"ת ישכיל עבדי [ח"ו או"ח כח, ה] כתב שכל לימוד שיאמר לפניו לעילוי נשמת פלוני מועיל לנפטר וללימוד הזוהר הקדוש והקבלה יש יותר מעלה ובמיוחד בשבת, ולכן נקרא זוהר שמזהיר לנשמה. וכן משנה שמצילו מן הגהינום. [ועוד הביא שם את דברי הגשר החיים שכך נוהגים ביום היארצייט ללמוד משניות ודווקא פרקים שמתחילים באותיות משמו של הנפטר ולסיום ד' משניות ממסכת מקוואות פרק ז' משניות ד- ז]

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה על התשובה.
    מיד אחרי הקבורה (נראה לי שזה היה זמן קצר לפני השקיה) נכנסתי למונית ונסעתי לבית כנסת כדי להספיק להגיע בזמן לתפילה. האם זה נחשב ל"ישיבה" במובן שכתב כבודו?