נסיעה ברכבת לאבל

שאלה:

לכבוד רבנים,
תמליצו בבקשה, איך נכון לעשות כאשר אבל מוכרח לנסוע ברכבת (קבורה של נפטרת היתה בעיר אחרת ועכשיו צריך לחזור הביתה למשפחה) וגובה הכסא ברכבת היא יותר מג' טפחים (או כאשר נוסעים במונית) – האם זה מותר מצד הלכה?
תודה

תשובה:

מותר לשבת על כסא בנסיעה, לא זו הבעיה, הבעיה היא שהאבל אינו יוצא מביתו בימי השבעה, ולכן עדיף שיסע במונית או עם חבר או בן משפחה.

במקום הצורך כשאין אפשרות נוחה לישון בבית בו יושבים שבעה, או שקשה לאשה להשאר בביתם לבד, מותר לצאת לביתו בלילה בשעה שכבר אנשים אינם מסתובבים ברחוב ולחזור מיד בבוקר שלמחרת. הייתי מציע לחזור מוקדם לפני תפילת שחרית.

כאשר האבל יוצא בלילה, ראוי שלא יצא יחידי אלא בליווי אדם אחר, הואיל והאבל צריך שמירה מן המזיקים.

בשורות טובות.

מקורות:

ראה רמ"א סי' שצג סעי' ב על פי תרומת הדשן סי' רצ, שהמיקל בכך בעת הצורך לא הפסיד. וזאת, משום שחכמים אסרו על האבל לצאת מביתו כדי שיתבודד הרחק מחברת בני אדם [מלבד המנחמים] ולא יסיח דעתו מן האבלות. ובאופן זה שהוא שב לביתו שלו ולצורך שינה, אין כל חשש. וכן כתב בס' חכמת אדם כלל קסה סעי' יא, וע"ע שו"ת אגרות משה יו"ד ח"ב סי' קעב שאין להקל בכך אלא בעת הצורך.