מה מברכים על לחם שמעורב בו קמח דגן וקמח קטניות

שאלה:

מה מברכים על לחם שעשוי
מרבע כמות קמח כוסמין רבע קמח שקדים רבע קמח פשתן ורבע
קמח מעדשים אדומות?

תשובה:

ככל שמדובר בכוסמין ולא בכוסמת שהיא קטניות, הברכה היא המוציא. לגבי ברכת המזון, כיון שיש בפת הזו כזית בכדי אכילת פרס, כלומר יש בה יותר משישית ויש אומרים שמינית דגן [יש כאן רבע דגן], אם אוכלים ממנה שלושה כזיתים בתוך ארבע דקות יש לברך ברכת המזון לכל הדעות, ואם אוכלים כמות הפחותה מכך נחלקו בזה הפוסקים, ולכן יש להמנע מלהכנס לספק ברכות, אלא או לאכול לפחות שלושה כזיתים בתוך ארבע דקות [כזית הוא מעט יותר מגודלה של קופסת גפרורים], או לאכול בתוך סעודה שיש בה בלאו הכי גם לחם רגיל.

מקורות:

ראה משנה ברורה בסי' רח סעי' ט, משנה ברורה שם ס"ק מג, ושער הציון ס"ק מה.