חתונה בבוקר – מתי מתענים?

שאלה:

מי שמתחתן בבוקר, האם אומר וידוי בשחרית? וכן האם הוא צם ביום החופה או יום קודם לכן? (האם לשבור צום קודם חצות נקרא צום?)

תשובה:

שלום וברכה

את הוידוי יגיד החתן בשחרית. התענית תהיה ביום החופה עצמו עד לאחריה.

מקורות:

במקרה זה פשוט שאין להתענות אלא עד לאחר החופה, שאחריה זה כבר יום טוב שלהם וזמן של סעודת מצוה, וכן מבואר בחכמת אדם סי' קכט סעי' ב שמתענים רק תענית שעות עד החופה. הנדון המצוי הוא במקרה ההפוך, באופן שהחופה אחר צאת הכוכבים האם יכולים לאכול ולשתות כבר קודם החופה, כיון שכבר היה צאת הכוכבים או שצריכים להמשיך ולהתענות עוד עד אחר החופה, שלכאורה זה תלוי בטעמי התענית, אם משום שהוא יום מחילת עוונות יכולים לאכול ואם כדי שלא ישתכרו, אם כן העיקר הוא להתענות עד אחר החופה, ולמעשה היקל בזה הסטיפלר כמובא בארחות רבינו ח"ב עמ' קסב על פי החכמת אדם כלל קכט סעי' ב, ובלבד שימנעו משקה משכר. וכן הורה הגר"ש וואזנר בקובץ מבית לוי ח"ט עמ' לב, ועכ"פ םשוט היה להם שצריך להתענות אלא שהקלו שיאכל מיד אחר צאת הכוכבים.