קדיש יתום בכוונה לעילוי נשמה

שאלה:

לכבוד רבנים,
מי שאומר קדיש יתום על הורה (או משנשכר לאמר קדיש על אחרים), מה ממנו נדרש לעשות, כלומר האם הוא צריך לפני אמירת קדיש להעלות על דעתו את שמות של אלה שעליהם הוא אומר קדיש או שספיר לאמר קדיש "סתם"?
תודה

תשובה:

זה מונח ממילא בדעתו, הוא הרי יודע מה הוא עושה ולמה, ואין צורך באיזה לשם יחוד יותר קפדני…

שיתקבלו התפילות.

מקורות:

פרט לאמירת קדיש יש לדעת כי הלימוד ומעשים טובים שעושים לעילוי נשמת הנפטר מועלים לו בעולם האמת כמו שמצינו במדרש תנחומא (האזינו א' נאמר: לכך רגילין להזכיר את המתים בשבת שלא ישובו לגיהנם, שכן איתא בתורת כהנים כפר לעמך ישראל (דברים כ"א) אלו החיים, אשר פדית אלו המתים, מכאן שהחיים פודים את המתים, לכך אנו נוהגין להזכיר את המתים ביום הכפורים ולפסוק עליהם צדקה, שכן שנינו בתורת כהנים יכול משמתו לא יועיל להם הצדקה, תלמוד לומר אשר פדית, מכאן כשפוסקין צדקה בשבילם מוציאין ומעלין אותו כחץ מן הקשת, מיד נעשה רך ונקי כגדי ומטהרין אותו כשעה שנולד, ומזין עליו מים טהורים מדלי, וגדל ברוב הנאה כדג הנהנה במים, כך הוא טובל בכל שעה בנהרי אפרסמון ובחלב ובשמן ובדבש, ואוכל מעץ החיים תמיד הנטוע במחיצת הצדיקים ונופו נוטה על כל שולחן צדיק וצדיק וחי לעולם.