כבוד שבת או עונג שבת

שאלה:

שאלה מאד מעשית
פעמים רבות שכבוד שבת ועונג שבת נוגדים אחד את השני
ואביא לכך מעט דוגמאות
א' לבישת עניבה בשבתות קיץ, רבים לא לובשים בגלל שמרגישים יותר נעים ללא עניבה, ובשבילם יש להם יותר עונג שבת ללא עניבה. אך מאידך זה בא על חשבון כבוד שבת, שיש לכבד את השבת בבגדים נאים, ואף שלובש בגדים מיוחדים לשבת, מ"מ גם עניבה הוא חלק ניכר מבגדים המיוחדים לשבת, בפרט שזה מאד ניכר יותר מכל הבגדים.
ב' נעליים לשבת: ישנם בנ"א שלא לובשים נעליים יפות ומכובדות לשבת, אלא נעליים פשוטות, כי יותר נוח להם בנעליים אלו.
אמנם יש בזה יותר עונג שבת, אבל פחות כבוד השבת.
מה גובר על מה ?

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה כיון שכבוד השבת אינו דבר מוגדר בפעולה מסוימת, למעט בגד נאה ונקי והדלקת נרות ושולחן ערוך ונרות, ואילו העניבה כרגע מצערת אותו או הנעלים לא נוחות לו, כלומר זו פגיעה ממשית בעונג שבת, יש לו צער מהם, ממילא זה גובר ובמצב כזה אינו חייב ללובשם.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. חשוקי חמד דף נט ע"א:
    "שמענו שהחזון איש נשאל האם יש ענין ללבוש עניבה בשבת בקיץ כשמזיעים והעניבה מחממת, האם כבוד השבת עדיף מעונג שבת? ענה: אם אין זה עונג איננו כבוד"