נגמר דינו לגלות ולא היה כהן גדול

שאלה:

האם זה נכון שנתפס רוצח ולא הספיקו למנות כהן גדול ישאר הרוצח בעיר מקלט לעולם ? ואם כן מדוע

תשובה:

שלום וברכה,

המשנה במסכת מכות אומר שאם נגמר דינו של הרוצח לגלות ובאותה שעה [שנגמר דינו] לא היה כהן גדול, אינו יוצא הרוצח מעיר מקלט לעולם. והסיבה לכך שמיתת כהן גדול מכפרת על הגלות, וכשאין כהן גדול שנכנס אין את מיתת כהן גדול שיכפר עליו. והכהן הגדול שהתמנה אחרי שכבר נכנס לגלות לא מכפרת עליו, שהסיבה שמיתת כ"ג מכפרת שמום שהיה להם להתפלל על דורם, וכ"ג שהתמנה אח"כ לא קשור למעשים שנעשו לפני שהתמנה לכ"ג.

בהצלחה.

מקורות:

משנה וגמרא מכות דף יא, ב.