איך מפקירים?

שאלה:

קניתי שותפות בחמור מעוברת בשביל לזכות במצות פדיון פטר חמור, לאחר המצוה אין להם צורך בחמור והם מעוניינים לשלחו ולכן הם אמרו שצריכים השותפים להפקיר את החמור כדי שלא להתחייב בהאכלתו, שאלתי היא איך מפקירים, האם בפני שנים או מספיק בלב או צריך לומר בפה שזה הפקר?

תשובה:

שלום וברכה,

לכתחילה יש להפקיר בפני שלושה אנשים. ובדיעבד מועיל בינו לבין עצמו.

בהצלחה.

מקורות:

נחלקו הפוסקים האם הפקר מועיל בינו לבין עצמו, כיון שאין מי שידע מההפקר אין לכך משמעות, ולכן יצטרכו שלושה כדי שהאחד יוכל לזכות ושניים יעידו שהפקיר. ולכן לכתחילה יש להפקיר בפני שלושה. ראה שו"ע חו"מ סימן רעג סעיף ז במחלוקת השו"ע ורמ"א. ובשו"ע או"ח סימן רמו סעיף ג שהשו"ע נקט שמועיל בינו לבינו, כדעת הרמ"א בחו"מ. ולפ"ז דברי המחבר בחו"מ דיבר על דרבנן ולא דאורייתא. אולם המשנה ברורה שם ס"ק טו שכתב שגם למחבר ראוי לחוש לסוברים שמדאורייתא גם צריך שלושה.