לתבוע בבית משפט אנשים שאינם שומרים תו"מ

שאלה:

בס"ד
בוקר טוב,
יש 2 עסקים (הבעלים אינם שומרים תורה ומצוות) שחייבים לנו כסף רב.
האם מותר לפנות לבתי המשפט של המדינה לדרישת הכסף?
נודה למענה.

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לתבוע בערכאות ללא היתר מבית דין, ולכן יש לפנות תחילה לבית דין, ובית דין ישאלו את הנתבע אם רוצה להתדיין בבית דין, ואם הנתבע ישיב שאינו מעוניין לדון בבית דין ניתן לפנות לערכאות

בהצלחה.

מקורות:

בשולחן ערוך (חו"מ סימן כו סעיף ב) נפסק שכדי לפנות לערכאות יש לבקש היתר תחילה מבית דין. וכתב בכסף הקדשים שאם הנתבע הוא מומר וברור לכל שלא יבוא לבית דין אין צורך לקבל היתר מבית דין. ולכן בחברות גדולות שבבעלות אנשים שאינם שומרים תו"מ, מתירים מיד לפנות לערכאות ללא צורך לתבוע בבית דין תחילה. אולם בעסק קטן שבבעלות אינם שומרים תו"מ יש לפנות לבית דין תחילה, כל עוד שלא ברור שהנתבע יסרב להופיע לבית דין לא מתירים לפנות לערכאות. במקרה שיש חשש סביר שהנתבע לא יופיע בערכאות, ולא רוצים לבזבז זמן של שלושה הזמנות לבית דין, ניתן לבקש ממזכיר בית הדין שיתקשר לנתבע וישאל אותו אם הוא מעוניין לדון בבית דין, אם הנתבע ישיב בשלישה יהיה מותר מיד לפנות לערכאות.