החבאת שרה – השתדלות ובטחון

שאלה:

לאברהם היה ביטחון שלם בקב"ה , אז מדוע הוא החביא את שרה מהמצרים ואמר לה שתגיד שהוא אח שלה?

תשובה:

אכן מכאן יש לנו ללמוד את השילוב הנכון שבין השתדלות לבטחון, ועל החיוב שלנו שלא לסמוך על הנס… דוגמה מצוינת! הנושא הזה הוא באמת החלק העמום המסור ללב, כמה השתדלות לעשות, מה נדרש מאיתנו ומה כבר פגימה בבטחון. בדיוק הערב ראיתי שמובא בכמה ספרים בשם הגר"ח מוולוזין זצוק"ל שאמר שהרעיון של ההשתדלות רמוז בפסוק גול על ה' דרכך והוא יכלכלך, והסביר שגול הוא כמו לגלגל חבית, והיינו שחבילה מרובעת מצריכה נשיאה לאורך כל הדרך, בעוד חבית, אתה משכיב על הכביש, מכה קלה והיא מתגלגלת הלאה מעצמה. כך ההשתדלות היא מעשה קטן שאתה עושה, וכל השאר אתה משאיר לבורא עולם ובוטח בו שיתן ברכה באותו מעשה והכל יהיה בסדר…

שנדע רק טוב!