אדי קור – האם נחשבים מוקצה של נולד?

שאלה:

לילה טוב לרבנים שליט"א
האם אפשר לעשות מים אחרונים עם אדים שנמצאים על גב הבקבוק או החלון או שיש בזה זלזול במצוות מים אחרונים?
האם אדים שעל גבי הבקבוק הם מוקצה של נולד בשבת?
בברכה, ויקטור בוחניק רחובות.

תשובה:

שלום וברכה

לגבי מים אחרונים זה בודאי לא מועיל, ראה דברי המשנה ברורה בסי' קפא ס"ק י שכתב "רע עלי המעשה שראיתי אנשים שאינם נותנים רק איזה טיפין מים על ראשי האצבעות…".

לגבי דין נולד באדים, זו שאלה מצויה לגבי מכשירי אדים קרים שדנו בה הפוסקים, המנחת יצחק ח"ז סי' כא ח"ח סי' כח מחמיר מצד נולד, אולם רבים מתירים, ראה מאור השבת ח"ג מתשובתו של הגרי"י פישר, ובס' פסקי תשובות סו"ס שיח מדברי הגר"מפינשטיין ונראה שהמנהג להקל להוסיף מים למכשיר אדים קרים. אמנם שם זה קצת יותר קל מאדי קור, אינני בקי כל כך בפיזיקה, אבל באדים קרים זה בעצם אותם מים שהיו קודם שרק הופכים לרסיסים על ידי המאורר, ואילו באדי קור זה משהו שנוצר לגמרי מחדש ויותר יש לחוש זה נולד.