נגיעה באשה זקנה

שאלה:

א. פגשה אותי ברחוב שכנתי בת השמונים וביקשה ממני עזרה בלעבור את הכביש, לא ידעתי מה אסור ומה מותר, נתתי לה להחזיק בזרועי מעל השרוול. האם עשיתי כהוגן?
מה למעשה הדין במגע שאינו של חיבה לאשה זקנה? (לא מדובר במצב של סכנה, שהרי ללא ספק חובה להציל אשה טובעת, או לסייע לאשה שנפלה ברחוב).
האם יש הבדל בין דעת השו"ע לדעת הרמ"א בנושא זה?

ב. שאלה נוספת- איזה מגע אסור ואיזה מגע מותר:
1. באחותו הרווקה מעל גיל שתים עשרה.
2. באחותו הנשואה.
והאם טפיחה על השכם או 'כיף' כמו שנותנים לחבר זה נקרא מגע של חיבה?

תשובה:

שלום וברכה

מגע כזה אינו של חיבה, וככל שהיא זקוקה לכך בשביל יציבותה, ודאי מותר.

ב. 1. חיבוק ונישוק אחות גדולה בת 12 הוא דבר מכוער, ויש להמנע. בשולחן ערוך אבן העזר הלכות אישות סימן כא סעיף ז כתב: "המחבק או המנשק אחת מהעריות שאין לבו של אדם נוקפו עליהם, כגון אחותו הגדולה ואחות אביו וכיוצא בהם, אף על פי שאין לו שום הנאה כלל הרי זה מגונה ביותר ודבר איסור הוא ומעשה טפשים". וראה שו"ת אגרות משה ח"ב סי' קמד שאין להקל בזה אלא עד גיל 11 שנים, ויש שהחמירו בזה כבר מגיל 6.

2. טפיחה על השכם היא לדעתי מגע של חיבה.