כסף שנכנס בטעות- לגבות ממנו חוב שנוי במחלוקת

שאלה:

שלום,
יש לי ויכוח כספי עם המעסיק לשעבר. שקלתי גם לתבוע לדין תורה.
למעשה המעסיק הכניס בטעות משכורת נוספת. האם אני רשאי להודיע לו שאני משאיר אצלי את הסכום, ואם לא מתאים לו הוא מוזמן לתבוע אותי לדין תורה?

תשובה:

שלום וברכה,

אה לא יכול להחליט לקחת את הכסף מאחר והדו"ד ביניכם צריכים להגיע לדיון. אבל מותר לך לומר לו שאתה מעכב את הכסף עד שיבוא לדון איתך בבית דין. ובכך אתה מרוויח גם שאתה כופה אותו לדון איתך, וגם שאתה המוחזק וידך על העליונה.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע חו"מ סימן ד לגבי הדין של עביד איניש דינא לנפשיה נאמר שרק אם יכול לברר שהאמת איתו יכול לתפוס, וכמו כן להשאיר בידו ולפסוק שלא להחזיר את הטעות יכול לעשות זאת רק במקרים שיכול לברר שהכסף שייך לו, אבל בדו"ד ששנוי במחלוקת יש לגשת לבית דין, אולם אנו חייב להשיב עד שיבואו לדון.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה.
    1. אולי זה לא מובן כראוי מהשאלה, אך אני יודע שהאמת איתי.
    2. נניח והייתי מסופק מי צודק, האם ביכולתי לטעון, אני המוחזק. ואם רצונך בכסף, עליך לטרוח ולטפל בהליך התביעה בבי"ד?

    2. אולי זה לא מובן כראוי מהשאלה, אבל לי אין ספק שהוא חייב, הן מבחינה חוקית והן מבחינה הלכתית.

  2. אם ברור לך שאתה הצודק ואתה יכול להוכיח את הדבר, אתה יכול לקחת את הכסף לעצמך כדין עביד איניש דינא לנפשיה. אם הדבר לא ברור אלא שיש ספק, או שאין לך הוכחות אתה יכול לתפוס את הכסף כדי להיות מוחזק, ולומר לצד השני שיתבע אותך לדין.