חיוב השבה שמירה על בגדים של קטן

שאלה:

אני פרוד מאשתי ומקיים הסדרי ראיה עם בתי, רציתי לשאול באופן שהילדה הגיעה אלי עם מוצץ ונאבד לה במשך הזמן שהיא איתי, האם יש לי אחריות לחפשו ואם אינו מוצאו עלי לשלם? אשמח למקורות באם יש.

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שקיבל שמירה על ילד קטן – שאין בו דעת לשמור חפציו, מתחייב בשמירה על החפצים שעליו. ולכן בשעה שהילד אצלך ואיבד את המוצץ, אם המוצץ שייך לאשה מוטל עליך לשמור את המוצץ, ואם המוצץ אבד עליך לשלם עליו.

בהצלחה.

מקורות:

בחזון יחזקאל על התוספתא (ב"מ ח, א) "השוכר את הפועל לשמור לו את הפרה לשמור לו את התינוק אין נותן לו שכרו של שבת לפיכך אין אחריותו עליו בשבת" ביאר החזון יחזקאל ששמירת התינוק הכוונה לבגדים של התינוק. והכוונה בדבריו נראה שהוקשה לתוספתא הרי עבדים קרקעות ושטרות התמעטו מדין שמירה (שו"ע סימן שא) וגם אם נעשה שומר על התינוק אין חיוב תשלומים, וא"כ גם אם מקבל שכר אין אחריותו על התינוק. ולכן ביאר שהכוונה בתוספתא ששמירת התינוק הכוונה לבגדים והחפצים שמביאים עם התינוק, שעל זה מתחייב השומר לשמור.

ולפי דבריו נראה שכל גננת או מטפלת שקיבלה לשמור על ילד קטן אם הקטן לא יודע לשמור על הבגדים והחפצים, חל חובת שמירה על הגננת.