סתימה בצנרת שגרמה לנזק במעלית – מי משלם

שאלה:

שלום. הבניין שלנו מורכב מ8 קומות מגורים, כאשר הגישה לדירות ב3 קומות התחתונות היא ממדרגות בצד הבניין ולא דרך חדר המדרגות. כניסה קומת מחסנים.
בתוך הבניין בקומת המחסנים יש ארון עם צנרת לכיבוי אש שיש בתוכו גם צנרת ושעוני מים של הדירות שמחוץ לבניין.
באחד הצינורות הללו הייתה נזילה בחלק שאחרי שעון המים (בצד של הדייר).
יש בתחתית האחרון חור ניקוז אבל הוא היה סתום מחול ואבנים (כנראה מהבניה של הבניין) ולכן המיים שנזלו, נשפכו מהארון וזחלו לתוך החריץ של הכניסה למעלית. היישר לפיר המעלית.
אנחנו גילינו את הנזק כשהמעלית לא עבדה ובבדיקה גילו את ההצפה שיש בתוך הפיר שקיצרה את המפסק של המעלית.
היינו צריכים לשלם גם לאינסטלטור על ניקוז המים, וגם לטכנאי מעליות על החלפת הרכיב שנשרף.
השאלה שלנו:
1. האם הדייר שאצלו הייתה הנזילה צריך לשלם על כל הנזק. או שמכיוון שהיה צריך להיות שם ניקוז אז זה לא אשמתו.
2. במידה וכל הדיירים צריכים לשלם, האם הדיירים שמחוץ לבניין שאין להם שימוש במעלית גם צריכים לשלם.

תשובה:

שלום וברכה,

1. הדייר שהוא בעל הנזילה לא חייב לשאת בתשלומי הנזק, מאחר ולא ידע מהנזילה, ודינו ככל ממון שהיה שמור ויצא והזיק שאין חובת תשלומים לבעל הממון עד שידע בעל הממון.

2. נחלקו הפוסקים לגבי דיירים שאין להם שימוש במעלית, האם חל עליהם חובת תשלומים. וראה כאן במקורות שהרחבנו בדבר והבאנו את שיטות הפוסקים, ולי נראה שחייבים לשלם, אולם מאחר ויש בזה מחלוקת הפוסקים לא יצאנו מידי ספק, ולכן כדאי שישלמו לפחות חלק.

בהצלחה.