עניית אמן בסיום הברכה ממש

שאלה:

שלום כבוד הרב, אם חזן מאריך בניגון בחתימת ברכות בחזרת הש"ץ למשל, צריך לשים לב לא להתחיל לענות אמן עד שהחזן יסיים לגמרי את המילה האחרונה של הברכה? או לא צריך להקפיד עד כדי כך? ואם יש בעיה לענות במקרה הזה ,אז לכאורה חזנים צריכים לא להאריך בסיום ברכות בפרט כאשר הניגון של החזן הוא של סיום ברכה, ומצד שני כאמור לא נגמרה המילה האחרונה לגמרי,כי לחלק מהציבור קשה לשים לב לענות כפי ההלכה במצב כזה?תודה רבה

תשובה:

נכון מאוד, יש להזהר בזה שלא לסלסל יותר מידי, כי חייבים לענות רק בסיום הברכה ממש, בשונה מקדיש שאם הוא מסלסל יותר מידי כיון שהתיבות "ואמרו אמן" אינן מעיקר הקדיש אפשר כבר לענות.

מקורות:

משנה ברורה סי' קכד ס"ק לה.